Hur har du ätit idag?

Sommaren är här och sommarpraten i P1 med den! Den 4:e juli hade Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare, sitt prat. Jag blev så inspirerad och kan varmt rekommendera det – ni kan lyssna på det här.

Programmet handlar delvis om vårt ätbeteende. Det är detta jag arbetar med till väldigt stor del under mina kostrådgivningar. Vi vet ofta vad som är bättre val att göra och vad vi ”borde” äta och framförallt vad vi ”borde” undvika. Ja, jag skriver ”borde” för som ni vet så är allt en fråga om vad syftet med ätandet är 🙂

Tänk om vi kan öka vår hälsa bara genom att ändra på HUR vi äter och där igenom inte behöva göra allt för stora ändringar på VAD vi äter. Att vara närvarande i ätandet. Uppmärksam på smak och konsistens. Medveten om vad du äter, och vad du faktiskt tycker om och mår bra av att äta.

Jag vet många som lagar mat ihop de första dejterna, och aldrig har man ätit så gott eller haft så trevligt. Pratar jag med samma par en tid senare ser situationen inte alls likadan ut längre, kanske har man även TV:n som underhållning när man äter. Smakar maten godare när man gjort den tillsammans? Är sinnena mer alerta de första dejterna, inte bara på personen mittemot utan på allt runtomkring? Äter man mindre portioner om man sitter och samtalar med någon man bryr sig om under middagen? Skapar man ett starkare band till personer man lagar mat och äter tillsammans med, på ett genuint sätt? Hur ser din/ er middagssituation ut i vardagen?

Har ni också en paradrätt eller något som ni är extra duktiga på i köket? Ofta är det en rätt eller syssla som i sig inte är särskilt avancerad, men den är on point –  varje gång! Jag vill inte trampa er på tårna här, men kan det vara så att rätten i sig inte är det mest vällagade som serverats på länge och sysslan kanske är en sådan som de flesta klarar av (min var att skära sallad…)? Men visst är det extra gott när man själv fått laga något till människor man har stark relation till? Vilka är med och lagar mat hemma hos dig/ er? Vilka kring ditt middagsbord kan vara stolta över vad dem fått bidra med till middagen? Borde vi kanske bjuda in våra nära och kära och laga mat tillsammans? Så kan vi sprida kunskapen om smak, doft och konsistenser vidare till våra barn. Låt alla vara med i köket!

Jag brukar visa mig själv den största respekt jag kan och lagar därför god och sund mat till mig själv. Däremot så hade jag för ovana att hamna med maten framför TV:n. Så jag bestämde mig för att inte titta på TV då jag äter. Vet ni vad som hände? Jag slutade se på TV- helt! Skrattretande men sant. Det var liksom bara något som jag gjorde slentrianmässigt under tiden jag åt. Det får mig säkert att vara mer fokuserad på maten när jag äter den, men framförallt har jag lättare att komma ned i varv på kvällen och sover därför mycket bättre.

”Skafferistädning” pratar Richard Tellström om i sitt program. Det är en rätt som jag känner till väldigt väl. Rätten är ekonomisk, klimatsmart och tidseffektivt. Öppna kylskåpet, se vad du har kvar för rester – och sedan kan bara fantasin sätta gränser. Här följer fyra olika förslag:

  • Hacka allt i mindre bitar och stek, kalla det för pyttipanna
  • Koka ris till, smaksätt gärna med saffran, kalla det Paella
  • Stek eller koka potatis, blanda ihop med resterna, portionera upp i mindre former, häll vispat ägg över och ställ in i ugnen, kalla det frittata
  • Gör en pizzadeg, kavla ut och lägg resterna uppe på, voila – Pizza!

Men så är det ju detta med semestern… Egentligen bara ett skäl till att verkligen kunna äta lite bättre. Nu finns ju möjligheten att inte behöva stressa sig igenom handlingen mellan jobb och dagishämtning, träning eller annat som ska hinnas med. Att handla bra går precis lika fort som att handla mindre bra, det är ju ditt mindset INNAN affären som är det viktiga, och ditt mindset kan du lätt programmera under tiden du ligger i solstolen (med SPF 50). Ha en plan på vad du/ ni ska äta, handla bara hem det du vill äta, saker du vill undvika är också bra att undvika att inhandla.

SommartallrikJag är inne på min tredje och sista semestervecka för sommaren. Självklart har det blivit ”lite extra” då och då. Min svaghet kan ni se på tallriken här ->

Nej, jag pratar inte om tomat, gurka eller jordgubbar – jag menar allt det där andra
göttiga; ost, charkuterier, chips… För att inte förlora mig alldeles en kväll som denna brukar jag alltid se till att vara ”lite mätt” när detta dukas upp. Ni vet, käka två ägg och lite frukt innan, så jag inte är vrålhungrig, jag menar – det är ju trevligt om alla kring bordet får smaka 😉

NJUT av sommaren, maten och varandra <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *