One Day or Day One?

Ni följer väl @fitnesspillan på instagram? Då vet ni hur hon kämpar för ett hälsosammare liv, eller rättare sagt – hur hon njuter av att leva ett mer hälsosamt liv.

Den stora utmaningen jag som ”coach” upplever är att många har svårt att låta de nya vanorna bli en vardag. Det behöver inte vara mycket, bara små förändringar, något litet varje dag som gör att du väljer att vara mer hälsosam den dagen. Det handlar faktiskt om det – att välja att vara hälsosam, och att våga inse att det är dina val och att det är du som gör dem.

Så, kommer du börja välja hälsan one day or is this day one?

Hur får jag då detta att bli day one? Som ni redan vet så anser ju jag att om du har planerat väl så kommer du sällan att misslyckas, men även planering kan sätta käppar i hjulet. Ibland tenderar många att vara i sådant behov av att planera att det blir svårt att planera in när det ska planeras (!?) Planen är att vara lite mer vältränad innan man går till gymmet, att bara äta upp det där mindre nyttiga man har hemma innan man köper hem det mer nyttiga. Att starta efter semestern, att projektet på jobbet ska ta slut, att barnen ska bli lite äldre – ja, ni fattar….

Allt det där kommer att hända – men ni vet hur livet fungerar, då har det hänt något nytt som bara ska ”gå över”. Låt inte omständigheterna vara ett hinder för dina hälsosamma val – ta ansvar för din hälsa och gör små förändringar som passar in i din situation just nu. Sänk dina hinder istället för att höja dina mål. Du kanske inte har så mycket ”bra mat” hemma till middagen, men istället för att stanna till och köpa någon snabbmat kan du lika gärna stanna till och köpa något som är lite mer hälsosamt. Du behöver inte springa milen eller ens 5 km, du behöver inte göra det på tid och du behöver inte springa över huvud taget – ta en promenad – men gör något.

Här har jag och @fitnesspillan kämpat lite 🙂 Att göra en livsstilsförändring på det sätt som Pernilla ska göra tar tid och det kommer vara så som livet är mest: med-, och motgångar, snedsteg och stunder där man svävar som på moln, den ena känslan kommer att avlösa den andra. Det första som hände var att vi stötte på ”två hinder” enligt Pernilla, ”livet” enligt mig.

2.21) Knäskadan

2) New York-resan

KNÄSKADAN: Fullt fokus ska alltid ligga på att arbeta med kroppen och inte mot den. När Pernillas knäskada gör sig påmind är det högre prioritering på att gå än att jogga. Att pressa kroppen trots skada kommer bara bjuda på fler uteblivna träningstimmar. Då är det högre prioriterat att ha färre träningstimmar med ett lägre tempo, alltid. Pernilla har varit grym på att anamma detta, nu kan hon springa lite, lite igen. Men fokus är på promenader och lite övningar.

NEW YORK: Ett typexempel på en anledning att inte starta med det hälsosamma livet riktigt ännu. Man vill ju kunna unna sig när man är på semester, äta vad man vill. Självklart ska man äta vad man vill! Tänk om alla som valt ett mer hälsosamt liv var tvungna att sluta åka på semester? Nej, det handlar om att inte äta mindre nyttigt på rutin, utan att äta hälsosamt på rutin. Men det handlar framförallt om att perioden mellan de stora semesterresorna som kan vara mer hälsosam, så kan man släppa lite på semestern  😉
Så ”trots livet”  (punkt 1 och 2) visade Pernilla en förändring i rätt riktning på senaste mätningen, grymt kämpat Pernilla!

Nu fortsätter vi <3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *