Förbud mot solarium

Delar av Australien införde vid årsskiftet förbud mot kommersiella solarium, något Brasilien redan gjort. I Sverige finns förslag på att sätta en åldersgräns på 18 år för solning i solarium. Anledningen är försöka bekämpa hudcancer, där just solningen är en stor bov i dramat.

Så vad är det som gör att vi är så angelägna om att sola? Visst, man känner sig fräsch i en snygg bränna, men vad kostar kalaset? Att UV-strålarna kan orsaka hudcancer råder inget tvivel om, mer kring hudcancer kan ni läsa om här på cancerfondens hemsida.

Jag ska kort berätta om de olika UV-strålarna som berör oss, men vill ni ha mer ingående information så kan jag varmt rekommendera er att gå in och läsa på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida

UV-A är den strålningen som det är störst andel av i såväl den naturliga solen som i solarium, den är oftast högre i solarium än i solen. UV-A är den minst energirika strålningen av de olika UV-strålarna och tränger djupt ned i huden. Den går ned i dermis och skadar vårat kollagen och elastin, våra gummisnoddar som ska hålla huden spänstig. Så utöver risken för hudcancer så kommer UV-A strålarna att göra din hud förtida åldrad, linjer och rynkor uppstår snabbare. Du blir alltså mer gammal än brun av att sola 🙂  UV-A går genom glas, så även om du sitter inomhus vid ett fönster eller i bilen bör du skydda dig mot solen för att undvika skador.

UV-B strålningen går inte lika djupt ned i huden, den gör att vi bränner oss. Huden kommer att förtjockas och pigmentet kommer att öka. Detta ger oss en brun färg, men också en förtjockad hud som lätt upplevs lite grå och glåmig – ”livlös”. UV-B ökar också risken för hudcancer och gör huden förtida åldrad.

Utöver detta finns det flera följder av att sola. Då kollagen och elastin förstörs i kombination med värmeökningen sliter solandet på våra ytliga blodkärl i huden. Detta ökar rodnaden och känsligheten i huden, det är mer vanligt med synliga, ytliga blodkärl på en hud som utsatts för mycket sol. Men mest vanligt är de mörka fläckarna, hyperpigmenteringar, som uppstår på en solskadad hud.

Detta är alltså anledningen till att vi är så noga med att ni, våra kunder ska ha hög SPF, året runt, vi är rädda om er!  Även om UV-index är lågt under vintertiden här i Sverige, så utsätts vi ändå för UV-strålningen året runt. Har du valt att satsa på dig själv, din hälsa och även din hudhälsa så vill vi inte att du som kund hos oss lägger tid och pengar på produkter och behandlingar och sedan inte använder ett solskydd dagligen. Hudhälsa och SPF går hand i hand, som kost och träning, som sömn och hälsa.

Så, lova oss nu att ta hand om er där ute bland UV-strålarna. Häng med oss på ett mer hälsosamt och något blekare 2015!

FUCK CANCER

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *