Träning och huden

Nu är det dags! Det är hög tid för vinter, kyla och rusk. Detta väder i kombination med träning kan vara mycket påfrestande för huden.

Det fick jag erfara då jag körde ett hårt och tokroligt pass med PT Matthew på Nordic Wellnes Exclusive. Efter träningen var jag såklart röd, blossande och varm i huden. Svetten kliar på de partier där jag kände mig torr och chocken då jag gick ut i kylan ska vi inte prata om. Dags att ta till de knep som finns för att behålla en bra hudhälsa över julen, den fysiska hälsan överlåter jag till Matthew att schemalägga 🙂

Det händer en massa saker i kroppen när vi tränar som i längden kan påverka huden, både positivt och negativt. Men eftersom vi hela tiden vill sträva mot en hälsosam helhet så är det inget alternativ att inte träna, för att undvika vissa hudproblem. Istället kommer jag att fokusera på det vi kan göra för att underlätta för huden vid träning.

ANSIKTET

”Röda kinder” (eller i mitt fall hela ansiktet) är väldigt vanligt vid träning. Eftersom cirkulationen i kroppen ökar vid träningen och värmen lika så, så är det givet att även ansiktet blir varmt och rött. Anledningen till att vi blossar extra just i ansiktet är för att huden i ansikte är tunn och våra små blodkärl ligger ytligt – vilket ger en rodnad till huden då blodcirkulationen ökar. Detta är en hälsosam och helt naturlig process, vilken ska dämpa sig på sikt. För att få en rodnadsdämpning effektivt är det viktigt att huden inte är för torr.

En hudbarriär som inte är hel kommer att göra huden mer känslig, för att ha en så välmående hudbarriär som möjligt är det viktigt med fukt! Den magiska kombinationen att använda dagligen är Skin Hydrating Booster som ger massa fukt och över det Barrier Repair som mjukgör och skyddar huden, på detta sätt kommer du att ha en perfekt ”vinterjacka” för huden och underlätta för hudens återhämtning efter träning.

KROPPEN

Det är väldigt vanligt att få ”plitor” eller finnar på kroppen vid träning. Oftast uppstår dem på bröstet, ryggen eller baksida lår och rumpa. Detta kan bero på många olika faktorer, börja med att se över dina träningskläder. Att dem är gjorda av material som är avsedda att träna i, och har så bra ”andningsförmåga” som möjligt.

För att ge den bästa förutsättningen är det viktigt att peela och smörja in kroppen. Det största problemet här brukar vara att lyckas peela ryggen. Använd The Ultimate Buffing Cloth, en avlång peelingduk som är superenkel att använda. Ta lite duschgel på peelingduken så kan du tvätta och peela dig snabbt och enkelt i duschen. När du torkat dig torr efter duschen (nej, du får inte bättre fukt i huden av att smörja in dig när du är blöt) är Body Hydrating Cream en bodylotion som ger massor med fukt och snabbt går in i huden – perfekt när man har lite bråttom iväg.

Så träna nu på som vanligt över jul och nyår, och se till att öka din hudhälsa!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *